Vasele de expansiune

De obicei, se sprijină deasupra sau aproape de sistemul de încălzire, apă caldă sau de alimentare cu apă și seamănă cu un rezervor sau cu un încălzitor de apă. Majoritatea circuitelor de acest tip, de la sisteme de climatizare auto până la centrale termice și sisteme hidrofor, folosesc vasul de expansiune pentru că este vorba despre el.

În funcție de presiunea apei, de dimensiunea sistemului de încălzire sau de alimentare cu apă și de temperatura la care este încălzită apa, există multe modele de rezervoare de expansiune disponibile pe piață. Aceste rezervoare vin într-o varietate de dimensiuni.
Am scris un scurt ghid despre funcția unui vas de expansiune, avantajele utilizării unuia, diferitele tipuri și materialele din care este realizat pe care să le citiți în secțiunile care urmează. În plus, oferim câteva sfaturi despre ceea ce trebuie luat în considerare și cum să întrețineți corect un vas de expansiune.

• Descrieți vasul de expansiune.
• Functia si avantajele vasului de expansiune.
Ce soiuri de vase de expansiune există?
• Cum să alegeți și să întrețineți un vas de expansiune.

Un vas pentru expansiune, ce este?

Vă puteți imagina rezervorul de expansiune ca un amortizor care ajută la controlul presiunii din sistemul de încălzire, producție de apă caldă sau de alimentare cu apă, astfel încât să rămână în limite normale. Este o componentă crucială pentru buna funcționare a sistemului.

Mecanismul unui vas de expansiune.

La 4°C, apa are cel mai mic volum dintre toate substanțele. Volumul de apă crește fie sub, fie peste acest număr. Ca rezultat, atunci când apa este încălzită de la 4°C la 100°C, se extinde cu 4 virgulă 35 la sută, 15 puncte 6 la sută și 40 puncte 3 la sută în volum. Cu toate acestea, atunci când apa îngheață, volumul acesteia crește cu 9%, ceea ce explică de ce conductele pot să spargă atunci când este sub punctul de îngheț dacă sunt prost izolate.
Astfel, apa încălzită se extinde în volum atunci când sistemul de încălzire, cum ar fi cazanul, este în funcțiune. Ca urmare, presiunea din interiorul instalației crește, ceea ce poate provoca ocazional explozii de abur cauzate de supraîncălzire sau defalcarea treptată a sistemului de încălzire, deoarece presiunea crescută pune o presiune suplimentară asupra pieselor instalației și face ca apa să curgă foarte dificilă prin circuit.
Rezervorul de expansiune, care funcționează ca o pernă de aer pentru a absorbi diferențele de presiune, este componenta de siguranță. Ca urmare, instalația termică este stabilă și capabilă să funcționeze conform intenției.
În schimb, vasul de expansiune servește ca rezervor al acestuia din urmă într-un sistem hidrofor. Vasul, care este împărțit în două jumătăți de o membrană de cauciuc flexibilă (una pentru apă și una pentru aer), începe să se umple când pompa hidroforului este pornită. Pompa atinge astfel presiunea maximă și se oprește. Apa este apoi îndepărtată din sistem, iar presiunea aerului conduce lichidul din vasul sub presiune în sistem. Când presiunea sistemului scade la punctul cel mai scăzut și membrana se dezumflă, pompa repornește.

Indicii că rezervorul de expansiune funcționează defectuos.

Ar fi o idee bună să luați în considerare următoarele elemente care ar putea fi indicatori că vasul de expansiune nu funcționează corespunzător pentru a determina când este necesar să contactați specialiști:.

• presiune crescută—de exemplu, când centrala funcționează și încălzește apa, presiunea din interiorul vasului de expansiune depășește parametrii de proiectare.
• presiunea fluctueaza – daca vasul de expansiune functioneaza corespunzator, presiunea apei din interiorul acestuia se stabilizeaza la 1 bar indiferent daca centrala este in functiune sau nu; dacă observați că acest lucru nu se întâmplă, este indicat să solicitați asistența unui instalator autorizat.
• temperatura vasului de expansiune – puteți verifica acest lucru cu ușurință punând mâna pe vas; în mod normal, partea superioară ar trebui să fie caldă, în timp ce fundul vasului ar trebui să aibă temperatura mediului în care se află; daca observi ca tot vasul este cald, inseamna ca este plin cu apa deoarece membrana din interiorul lui este deteriorata; în acest caz, va trebui să contactați un specialist pentru a determina dacă vasul trebuie înlocuit.

Funcția vasului de expansiune și avantajele utilizării acestuia.

Funcția principală a vasului de expansiune este de a preveni creșterea presiunii din cazan, încălzitor de apă sau instalație de încălzire (instalație, sistem solar) peste nivelul normal. De fapt, pentru că mărește volumul total al sistemului, instalarea acestuia este necesară din cauza:.
• apa care se incalzeste si se extinde in volum pentru a umple un spatiu; este cazul instalatiilor de incalzire.
• Consumul de apă trebuie să fie eficient; de exemplu, dimensiunea vasului de expansiune dintr-un hidrofor afectează de câte ori trebuie să pornească pompa. Cu cât vasul este mai mare, cu atât pompa trebuie să pornească de mai puține ori.

Ce avantaje poți primi de la un vas de expansiune?

Capacitatea de a preveni accidentele grave este unul dintre cele mai semnificative avantaje ale rezervorului de expansiune. Pentru instalațiile solare, de exemplu, este absolut necesar. Ca urmare, temperatura și presiunea apei cresc semnificativ, iar acest lucru poate cauza probleme componentelor sistemului. În unele cazuri, apa se poate întoarce și le poate pune stres până la punctul în care este posibilă o explozie.
Pe de alta parte, daca este folosit pentru un sistem de alimentare cu apa (pompa de apa), asigura consumul util de apa si energie electrica, determinand numarul de porniri ale pompei. Cu cât vasul de expansiune este mai mare, care funcționează aici ca un rezervor de stocare a apei, cu atât pompa de apă se va activa mai puțin frecvent. Ca urmare, durata de viață a sistemului de alimentare cu apă crește.

Pe lângă toate acestea, un vas de expansiune instalat în circuitul de încălzire împiedică deschiderea unei supape de siguranță, precum cea a unei centrale termice, care ar putea duce la pierderi de apă. Pe lângă presiunea asupra părților interne ale plantei, cum ar fi pompa, volumul crescut de apă și încălzirea pun presiune și asupra țevilor care trec prin casa ta. Acest lucru le poate cauza rău sau nedorit scurgeri. Prin urmare, un rezervor de expansiune protejează atât conductele, cât și echipamentul de încălzire propriu-zis.

Ce tipuri de vase de expansiune există?

Două categorii de vase de expansiune – închise și deschise – sunt disponibile în funcție de modul în care funcționează. Prima dintre acestea este cea care este folosită cel mai frecvent. Vasele pot fi verticale sau orizontale în funcție de modul în care vor fi utilizate.

Vas de expansiune care este închis.

Acest tip de vas funcționează sub presiune și nu are comunicare externă. Prin urmare, sunt necesare măsuri de siguranță suplimentare pentru a preveni creșterea presiunii în interiorul instalației din vasul de expansiune închis.
Vasele de expansiune închise sunt formate din două camere:.

• o cameră de depozitare a lichidului, care se află la baza vasului și este folosită pentru a reține apa din instalație.
• o cameră umplută cu aer cunoscută sub numele de pernă de aer, care este utilizată pentru a menține instalația etanșă la loc. Este situat în partea de sus a vasului.

O membrană de cauciuc cu o oarecare flexibilitate separă aceste două camere una de cealaltă. Lichidul suplimentar intră în vas și comprimă perna de aer pe măsură ce temperatura crește, crescând astfel și volumul de apă. Pentru a menține variațiile de presiune ale apei din instalație în limitele corespunzătoare, se calculează volumul vasului și presiunea de preîncărcare a airbag-ului. Membrana umple în cele din urmă întregul interior al vasului de expansiune. Volumul apei scade treptat pe măsură ce temperatura lichidului scade până când membrana se fixează la loc. Acest mecanism controlează presiunea din sistemul de încălzire.

Descoperiți vasul de expansiune.

Pentru sistemele de încălzire sau de apă caldă care utilizează combustibil solid, se utilizează de obicei un vas de expansiune deschis. Funcția sa într-o astfel de instalație este de a acționa ca un rezervor, menținând un debit constant de apă chiar și atunci când tensiunea scade și centrala este alimentată complet.
Drept urmare, experții recomandă ca vasul de expansiune să fie supradimensionat. Cu alte cuvinte, dacă utilizați de obicei un vas de 50 de litri, ar trebui să se potrivească unul de 100 de litri. Rezerva de 50 de litri va fi folosita intr-un scenariu precum cel de-abia mentionat.

Cum să selectați și să îngrijiți un rezervor de expansiune.

Iată câteva sugestii pentru a alege cel mai bun model și pentru a avea grijă de el după ce ați văzut la ce este folosit un rezervor de expansiune și avantajele pe care vi le poate oferi utilizarea acestuia.

Modalități de a alege vasul de expansiune ideal.

Dacă ați decis că aveți nevoie de un vas de expansiune pentru a asigura siguranța și eficacitatea sistemului dumneavoastră de încălzire, preparare a apei calde sau de alimentare cu apă, este indicat să acordați atenție unor factori, precum cei enumerați mai jos. Indiferent de decizia pe care o luați, apelați întotdeauna la ajutorul experților din industrie pentru a alege modelul potrivit și a persoanelor autorizate pentru a finaliza asamblarea și verificările necesare. Informațiile la care trebuie să te gândești sunt următoarele:.

• conexiune directă la centrală – dacă instalați un astfel de vas la o centrală termică, asigurați-vă asta e.
• iarna asigurati-va ca vasul de expansiune este protejat de temperaturi extrem de scazute.
• Verificaţi dacă presiunea vasului de expansiune este egală sau mai mare decât cea a supapei de siguranţă.
• dimensiunile vasului de expansiune — în general, se recomandă să alegeți un vas de expansiune care este supradimensionat și nu subdimensionat. În general, trebuie să luați în considerare doi factori: capacitatea încălzitorului (central, boiler), precum și presiunea apei din sistemul de conducte care străbat locuința dumneavoastră. Consultați-vă cu experții în domeniu din domeniu (firma de proiectare), astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie.
• Mărimea sistemului de încălzire sau producție de apă caldă, numărul de ocupanți din locuință, consumul mediu lunar, tipul de instalație pentru care doriți să utilizați vasul de expansiune (centrală termică, sistem solar, boiler, boiler, puffer). , etc.), și alți factori vor determina cu toții dacă un anumit rezervor de expansiune va funcționa bine pentru casa dvs. ).

Cum se întreține corect un vas de expansiune.

Pentru o funcționare optimă ar trebui luați în considerare următorii factori legați de modul de întreținere adecvată a vasului de expansiune.

• verificarea presiunii maxime a vasului de expansiune; aceste informații pot fi găsite pe eticheta produsului.
• asigurați-vă că presiunea maximă admisă nu este depășită;
• se foloseşte un manometru pentru măsurarea presiunii vasului de expansiune, dar numai când acesta este gol.
• Se spune că presiunea pernei de aer este cel puțin egală cu presiunea maximă a vasului.

Prin stabilizarea presiunii în sistemul dumneavoastră de încălzire, preparare a apei calde sau de alimentare cu apă prin instalarea unui rezervor de expansiune, puteți crește durata de viață a sistemului și puteți evita accidente grave, cum ar fi exploziile de abur supraîncălzite. Nu uitați că este esențial să solicitați sfatul experților din industrie atunci când selectați modelul care se potrivește cel mai bine cerințelor dvs., precum și atunci când instalați și verificați dispozitivul de către un instalator autorizat.